A fiatalokat éri a legtöbb munkahelyi jogsértés


Az elmúlt hetekben láttak napvilágot a Nemzeti Munkaügyi Hivatal jelentései, melyek a munkaügyi jogsértések magas számával döbbentették meg a közvéleményt – emlékeztet lapunkhoz eljuttatott közös közleményében több szakszervezet ifjúsági tagozata. Emiatt a hatóság még erőteljesebb fellépését kérik.

 

 

 

A munkaügyi hivatal adataiból kiderült: a foglalkoztatók 58 százalékánál találtak munkaügyi jogsértéseket, tízből nyolc munkáltató nem tartja be a biztonságos munkavégzésre vonatkozó szabályokat.

A munkahelyi jogsértések terén az egyik legérintettebb csoport – a szakszervezetek véleménye és tapasztalata szerint – a fiatalabb korosztályokból, a pályakezdők köréből kerül ki. Ennek számos oka (nem megfelelő tájékozottság, a kiszolgáltatottság magasabb szintje, szakszervezeti tagság hiánya) még határozottabb fellépésre kell, hogy ösztökélje az érintett hatóságokat – áll az Értelmiségi Szakszervezeti Szövetség Ifjúsági Tagozata, a Fiatalok Ligája, a LIGA Szakszervezetek Ifjúsági Tagozata, a Magyar Szakszervezeti Szövetség Ifjúsági Tagozata és a Munkástanácsok Ifjúsági Tagozata közös közleményében.

A szakszervezetek közleményükben felhívták a munkaügyi hatóság figyelmét, hogy érdemes lenne a kiszabható bírságok összegének általános emelése és más szankciók alkalmazása, különösen azokban az esetekben, amikor az elszenvedők pályakezdő fiatalok. Ehhez a munkaügyi ellenőrzésekre fordítandó összeg megemelése és az ellenőrzések számának növelése is elengedhetetlen.
Elfogadhatatlannak tartják, hogy a számokból kitűnő jelenségek hosszabb távon is tendenciaként érvényesüljenek, erősítve a fekete- és szürkegazdaságot, melynek következményei nem csak az érintett munkavállalókra, de az ország gazdaságának egészére is negatívan hatnak – írják.

"Felhívjuk egyúttal a fiatalok figyelmét: amennyiben úgy érzik, hogy jogaikban sérelem éri őket, bátran forduljanak a szakszervezetekhez!" – zárul a közlemény.

Forrás: www.hrportal.hu
felnőttképzési
engedélyezési szám:
E-001244/2015