Fiatalok elhelyezkedését segítené az Ifjúsági Garancia


A kormány által kezdeményezett, 220 milliárdos Ifjúsági Garancia program elindítása, úgy tűnik csúszik. Elvileg januárban indult volna, írja a Világgazdaság.

A kormány a teljes körű bevezetést 2018-ra vállalta. A program keretében valamennyi uniós tagállam kötelezettséget vállalt arra, hogy valamennyi 25 év alatti fiatal a munkahelye elvesztését vagy a tanulás befejezését követően négy hónapon belül állásajánlatot kapjon, illetve további oktatásban vagy gyakornoki képzésben részesüljön.

Bizonyos feltételek azonban még hiányoznak az elindításához. Szükség lenne a munkaügyi szolgálat átalakítására, az ügyfélkategorizációs rendszer bevezetésére, a fiatalok elhelyezkedését segítő mentorhálózat kiépítésére. Hiányolták a fiatalok minél hatékonyabb elhelyezkedését szolgáló koordinációt is a munkaügyi központok, az oktatási intézmények és az ifjúsági civil szervezetek között. 

Tállai András az NGM parlamenti államtitkára hangsúlyozta, hogy a kormány a 2014-20-as pénzügyi ciklusban a foglalkoztatási célú uniós források egyharmadát, mintegy 220 milliárd forintot kíván a fiatalok elhelyezkedési lehetőségeinek javítására fordítani.

Forrás: Világgazdaság
felnőttképzési
engedélyezési szám:
E-001244/2015