Részvétel hete 2014


Magyarország-szerte, szeptember utolsó hetében az Állampolgári Részvétel Hete keretében mintegy 100 eseményt szerveznek civil szervezetek, közösségek. A sokszínű rendezvényekkel jelentkező eseménysorozat keretében konferenciák, állampolgári találkozók mellett utcai akciók, flashmobok, építő-szépítő események és gyerekprogramok is várják a résztvevőket. A 10 éve indult program célja, hogy a civil önszerveződő programok erejével a közvélemény figyelmét ráirányítsa a mindannyiunkban szunnyadó közösségi tetterő, a sorsunkat alakító cselekvő állampolgári részvétel fontosságára.

Az idei évben a tematikus fókuszt 3 téma testesíti meg – a közélet alakítását, a hatalomhoz való viszonyunkat pedzegető „Kié a politika?”,a társadalmunk toleranciájára és hozzáállására hangsúlyt helyező, az ellenpólusokra építő „Nyitsz vagy Zársz?”, illetve a szegénység elleni közös tennivalóinkat képviselő „Erő=Forrás?!”. 

A felhíváshoz szabadon csatlakozhatnak szervezetek, közösségek szinte bármilyen kis léptékű programmal. A programok közül az esemény honlapján található interaktív térképről és keresőből válogathatunk. 

Elkészül idén is az akcióhéthez kötődően az ország közbizalmi indexe, amely minden évben villámjelentést ad arról, mennyire bízunk a legfontosabb közintézményekben. 

Néhány program ajánlója
Budapest 
– Közügyek felfedezése az Átlátszó.hu csapatával és az Üres Lakások menete.http://reszvetelhete.net/events/435/mindenkit-erintunk-kozugyek-felfedezese-az-atlatszoval/
http://reszvetelhete.net/events/474/ures-lakasok-menete/ 

Pécs - Pódium beszélgetés a Nappaliban 
http://reszvetelhete.net/events/458/kie-a-politika/

Komárom – Ifjúsági közmeghallgatás
http://reszvetelhete.net/events/442/ifjusagi-kozmeghallgatas/

Debrecen – Európa itt van…
http://reszvetelhete.net/events/433/europa-itt-van%E2%80%A6/ 
További eseményekhttp://reszvetelhete.net/esemenyek/ 

A közbizalmi index tavalyi eredménye elérhető ezen a linken:
http://reszvetelhete.net/2014/01/30/arh-felmeres-eredmenyek-melyponti-stagnalas-kozbizalom-2013/ 
További éves felmérés eredmények (alul): http://reszvetelhete.net/csatlakozz/ 
Elérhetőség: Varga Máté – reszvetelhete@gmail.com, 06302101318 , Kutatásvezető – Péterfi Ferenc - peterfi@kkapcsolat.hu, 06309245535

Forrás: Civil Kollégium Alapítvány
felnőttképzési
engedélyezési szám:
E-001244/2015