Hajdú-Biharban is több pénzt jut a közösségek fejlesztésére


„A széthullott helyi közösségek a kulturális értékek mentén szerveződhetnek újra – mondta Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a Mi – Magunkért – közösségfejlesztés debreceni városrészekben projektzáró sajtótájékoztatóján. A program megvalósulásához a kulturális tárca összesen 18 millió forinttal járult hozzá.

Hoppál Péter szerint példaértékű, ahogyan két év alatt, összesen 18 millió forintból Debrecen hat külső peremrészén sikerült a helyi társadalmat újra aktivizálni és visszaadni az esélyt, hogy a kulturális értékek mentén újraszerveződjenek. Hozzátette: idén mindenhová több pénz jut közösségteremtésre. Azok a kis falvak sem maradnak ki, amelyek közelében nincs védőhálót nyújtó nagyváros. „Az ilyen kistelepüléseknél meg tudtuk kétszerezni vagy akár háromszorozni a kulturális normatívát, akármilyen alacsony is a település létszáma, legyen 200, 400 vagy 600 fős” – nyilatkozta.

Papp László polgármester elmondta: Debrecen a következő hét évben 43 milliárd forintot fordíthat településfejlesztésre. Nagyon fontosnak tartom azt, hogy a helyi identitás erősítése, a helyi közösségi élet erősítése összekapcsolódjon az infrastrukturális fejlesztésekkel, egy megújult minőségi környezet jótékony hatással van ezekre a folyamatokra – hallhattuk a polgármestert.

Jantyik Zsolt, a Debreceni Művelődési Központ igazgatója a mintaprogram megvalósításával kapcsolatban elmondta, a képzési műhelyek kialakítása és a városrészekről készült látleletek mellett már aktív közösségi magokat is létrehoztak. Hozzátette, teljesen újra kellett szervezni a széthullott közösségeket.

A program ideje alatt hat helyszínen harmincegy közösségi nagyrendezvényt és több kiállítást, közösségi találkozót sikerült megszervezni.

(Emmi, Kultúráért Felelős Államtitkárság)
felnőttképzési
engedélyezési szám:
E-001244/2015