Tanácstalanok a pályaválasztó fiatalok


A pályaválasztó fiatalok 73 százaléka nem tudja merre tanuljon tovább, ha a szülők döntésén múlna a választás, akkor az ő legfőbb szempontjuk, hogy az iskola elvégzése után a gyerek jól fizető állást találjon, derül ki a a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola (BKF) friss felméréséből.

Ezekben a hetekben több tízezer diáknak kell döntést hoznia arról, hogy az érettségi után hol és milyen területen, szakon folytassa a tanulmányait. A pályaválasztók nem is gondolják, milyen fontos döntés előtt állnak, ugyanis többségük a trendi szakokat részesíti előnyben és csak 27 százalékuk választ céltudatosan. 

Nem csak egy papír

A válaszokból kiderült, hogy a szülők jellemzően nem szólnak bele a főiskola választásába, a válaszadók 72 százaléka önállóan, szülői bevonás nélkül dönt arról, hogy érettségi után hova menjen továbbtanulni. A kitöltők fele szerint számít, hogy melyik egyetemre vagy főiskolára járnak, mert egy jó iskola elvégzése után sokkal könnyebben tudnak elhelyezkedni. Erről csak a megkérdezettek csupán 1,7 százaléka nyilatkozott úgy, hogy egyáltalán nincs jelentősége annak, ki melyik felsőoktatási intézményben tanul, mert számukra a diploma „csak egy papír”. A válaszadók 64 százaléka a magániskolák oktatási színvonalát egyértelműen jobbnak tartotta az állami intézményekkel szemben, még akkor is, ha ez többségük szerint pluszköltséggel jár.

Gyakorlat vagy tudomány?

Dr. habil. Vass László, a BKF rektora szerint érdemes mérlegelni azt is, hogy milyen rejtett költségek lehetnek, a tankönyvekért vagy a nyelvtanulásért kell-e külön fizetni, vannak-e támogatások, például lakhatási támogatás. Számít, hogy vannak-e ösztöndíjak, nemzetközi lehetőségek, amelyeket az iskola biztosít. Nem utolsó sorban az is fontos, hogy mennyire gyakorlatorientált a képzés, milyen esélyekkel indulnak a végzősök az állásinterjúkon. „Éppen ezért véleményem szerint a jelentkezéskor nem is az intézmény típusa – főiskola vagy egyetem – a legfontosabb, hanem az ott megszerezhető tudás és végzettség. A BKF szoros kapcsolatot ápol a munkaerőpiaccal: látjuk, tapasztaljuk, hogy a kreatív gondolkodás, a gyors adaptációs és a kiemelkedő kommunikációs készségek komoly előnyt jelentenek más pályázókkal szemben, ezért mi erre is nagy hangsúlyt fektetünk. Meg kell találni az arany középutat: nem jó elszakadni a valóságtól, de nem szabad a gyerektől teljesen idegen területet sem választani” – tette hozzá a BKF rektora.

 

 

Tippek a pályaválasztáshoz:

 A Felvi.hu adatai mellett érdemes kicsit körülnéznünk a közösségi média oldalakon, most már majdnem minden intézménynek van Facebook oldala, Twittere. 
 Az Educatio kiállításon nem csak az intézmény oktatóival, hanem diákjaival is találkozhatunk, érdemes kilátogatni. 
 Iratkozzunk fel a főiskolák, egyetemek hírlevelére, így számos olyan információhoz juthatunk, amely máskülönben elkerülne minket.
 Keressünk ismeretségi körünkben olyan hallgatókat, akik a kiválasztott intézményben tanulnak!
 Mindenekelőtt tegyük fel a kérdést: Mi a kedvenc tárgyam és ennek kapcsán milyen szakmai lehetőségek állnak előttem?
 

 

  Forrás: hrportal.hu  felnőttképzési
engedélyezési szám:
E-001244/2015