Márciusban indul a pályázati dömping


A következő két-három hónapban több száz milliárd forint értékben jelennek meg a 2014–2020-as uniós fejlesztési ciklus pályázatai, melyek keretösszege idén biztosan meghaladja az ezermilliárdot – közölte a Napi Gazdasággal a Miniszterelnökség.

Az évtized végéig tartó programozási időszak fejlesztéseinek keretet adó tíz magyar operatív program közül hatot már elfogadott az Európai Bizottság, ezek összértéke meghaladja a 6700 milliárd forintot. A rászoruló személyeket támogató program még tavaly zöld utat kapott, múlt pénteken pedig a gazdaságfejlesztési és innovációs, a terület- és településfejlesztési, az integrált közlekedésfejlesztési, a környezeti és energiahatékonysági, illetve a versenyképes Közép-Magyarország op-ra is igent mondott Brüsszel – hangsúlyozta Vitályos Eszter Zsuzsanna európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár.

Négy dosszié van még nyitva, ezeket is lezárhatja március végéig, április elejéig az Európai Bizottság. Az emberierőforrás-fejlesztési, a közigazgatás- és közszolgálat-fejlesztési, a vidékfejlesztési és a halászati program esetében is közel az uniós engedély, főbb irányelveket már nem, csak néhány részletet kell módosítani a következő egy-két hétben – tájékoztatta a Napi Gazdaságot Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára. Mint mondta, a hat elfogadott op esetében a brüsszeli jóváhagyással most már nem a magyar költségvetés kockázatára és terhére, hanem közvetlenül uniós forrásból írhat ki 2014–2020-as pályázatokat a kormány, az első számlákat már be is nyújthatja kifizetésre az Európai Bizottság felé. Ugyanakkor minden operatív program mellé monitoring bizottságot kell rendelni, ezeket a szaktárcáknál működő irányító hatóságok állítják fel, elnöküket pedig a miniszterelnök nevezi ki. Ezek a bizottságok tárgyalják meg az egyes felhívásokat, melyeket a kormány a ciklus során éves fejlesztési keret formájában több lépcsőben hagy majd jóvá, az idei keretösszeg meghatározása már a szerdai kormányülésen napirendre kerül – tette hozzá.

A következő két-három hónapban több száz milliárd forint értékben jelennek meg új pályázatok, melyek keretösszege idén biztosan meghaladja az ezermilliárdot – közölte Csepreghy. A 2007–2013-as időszak 100 százalékos forrásfelhasználása mellett a beruházási kedv élénkítése miatt deklarált cél a vállalkozások forráséhségének kielégítése a 2014–2020-as támogatási keretből. Elsősorban azok a kkv-k bizakodhatnak, amelyek exporttevékenységüket bővítenék, jellemzően ilyenek a jármű- és gépipari beszállítók, de a gyógyszer- és egészségipar, illetve a turisztikai ágazat innovatív vállalkozásai is reménykedhetnek. A két legfontosabb makrogazdasági fókuszpont a munkahelyteremtés, illetve a gazdasági növekedés elősegítése, ennek érdekében egyre több olyan kiírás jelenik meg, ahol a vissza nem térítendő forrásokat visszatérítendőekkel lehet kombinálni.

A programok támogatottsága

Operatív program Uniós támogatás (Mrd Ft) Nemzeti önrész (Mrd Ft) Összesen (Mrd Ft)
Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) 2398 335 2733
Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) 1051 180 1231
Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP) 1033 182 1215
Környezet és Energiahatékonyság Operatív Program (KEOP) 998 176 1174
Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) 144 144 288
Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program (RSZTOP) 29 5 34

Forrás: Miniszterelnökség
felnőttképzési
engedélyezési szám:
E-001244/2015