Végre iskolában tanítják a munkavállalói ismereteket


A Liga Szakszervezetek Munkavállalói ismeretek címmel szakiskolák számára fejlesztett tananyagot, amelynek tesztelése februárban már el is indult, országszerte tíz szakiskola negyven pedagógusa és 680 diákja vesz részt kipróbálásában - közölte az érdekképviselet a HR Portállal.

A szakszervezet felismerte, mekkora szükségük van a pályakezdő fiataloknak munkaerőpiaci ismeretekre, kompetenciák fejlesztésére, melyek segítik a munkába állást és a munka világában való eligazodást. Úgy tapasztalják ugyanis, hogy a fiatalok hiányos ismeretekkel lépnek ki a munkaerőpiacra. 

A tanulók a tantárgy segítségével önismeretre - kompetenciák felismerése, fejlesztése - tehetnek szert, mely elengedhetetlenül fontos a megfelelő munkakör megtalálásához adott szakmán belül. Megismerhetik a hatékony álláskeresési technikákat, ismereteket szerezhetnek az önéletrajz elkészítésével kapcsolatban. Tréning feladatok segítésével állásinterjús szituációkban sajátíthatják el a szükséges praktikákat - írják közelményükben.

A tankönyv részletesen bemutatja a foglalkoztatással kapcsolatos alapvető munkajogi ismereteket is, például a foglalkoztatási- és adófizetési formákat, továbbá általános pénzügyi ismerteket is ad.

Mint közleményükben írják, a tananyagot elsőként tesztelő iskolák, tanárok, és diákok visszajelzései alapján kerül be a szakoktatás rendszerébe, a diákok külön tantárgy keretében szerezhetik majd meg a munkaerő-piacon is szükséges ismerteket. 

Hozzáfűzik: a tankönyv és a munkafüzet mellett tíz szakmacsoporthoz - agrár, könnyűipar, gépipar, államigazgatás, közgazdaságtan, művelődés, jóléti, kereskedelem, építőipar, technológia - készült specifikus oktatási- és módszertani segédlet.

A Liga a tananyagot "A munkáért!" című projekt keretében dolgozta ki, amelyhez összesen 1,6 milliárd forint európai uniós támogatást nyert el az Új Széchenyi Terv keretében. A projekt négy pillérre épül: az új munka törvénykönyve munkaadói és munkavállalói hatásvizsgálata, a kollektív szerződések kötésének elősegítése tanácsadással, a vállalkozók képzése, illetve a munka világát érintő témákban a fiatalok felkészítése tananyaggal - olvasható a közleményben.

 

Forrás: hrportal.hu
felnőttképzési
engedélyezési szám:
E-001244/2015