Több ezer romát foglalkoztathatnak Észak-Magyarországon


A romák felzárkóztatását célzó „Hid a munka világába” projekt szakmai programjának következő lépéseként csütörtökön Balassagyarmaton a projekt Észak-magyarországi regionális irodájának szervezésében munkaadói workshop keretében mondták el foglalkoztatási igényeiket, szempontjaikat a régió vállalkozásai.

Az országos workshop-sorozat célja, hogy a roma foglalkoztatási szövetkezet majd a konkrét munkaadói visszajelzések figyelembe vételével kezdhesse meg működését. 

„Az észak-magyarországi régióban az elmúlt hónapokban több ezer halmozottan hátrányos helyzetű potenciális munkavállalóval vettük fel a kapcsolatot, feltérképeztük, hogy milyen állománnyal tud a szövetkezet a piacra lépni. Ezzel párhuzamosan kapcsolatot alakítottunk ki a régió legnagyobb állami tulajdonú vállalataival, önkormányzataival, a mezőgazdaság és az ipar jelentős szereplőivel. Mindennek alapján egyértelműnek tartom, hogy a szociális szövetkezet telitalálat, a munkaadók nyitottak, már ebben az évben 2000-3000 fővel egészen biztosan el tudjuk kezdeni tevékenységünket.” – fogalmazott Dr. Rákos Mártonné, a „Híd a munka világába” Foglalkoztatási Szövetkezet projekt Észak-magyarországi regionális irodájának vezetője. 

A workshopon hét regionális vállalkozás képviselője vett részt, a hat vállalkozás együttesen mintegy 300-400 főt kíván foglalkoztatni a mezőgazdaságban, az építőiparban és szolgáltatási szektorban. A vállalkozások képviselői elmondták, üdvözlik a roma munkavállalók foglalkoztatásának új formáját. Jelenleg is foglalkoztatnak romákat, de az egyik legnagyobb nehézséget számunkra a szervezésük, a kiválasztásuk jelenti, ebben nagy terhet vehet le vállukról a szövetkezet. 

Fontos a munkaadók számára az is, hogy a foglalkoztatási szövetkezeti tagság feltételeként meghatározott szociális gazdasági ismereti alapképzés sokat fejleszt a munkavállalók hozzáállásán, munkakultúráján, valamint, hogy a szövetkezeti projekt a különféle szakmai képzések során figyelembe veszi munkaerő-igényeiket. A megjelent vállalkozók elmondták, hogy a szövetkezet által kínált foglalkoztatási megoldás különféle fejlesztések, munkahelyteremtő beruházások, új projektek alapja lehet. 

Miért jó a szociális szövetkezeti modell?

A workshopon résztvevői megismerhették a szociális foglalkoztatási szövetkezeti modell munkaadók számára nyújtott legfontosabb előnyeit, amelyek a következők; a munkaadó a szövetkezettel szerződik és nem munkaviszony keretében alkalmazza a munkavállalót, a szociális szövetkezet a tagok munkavégzése során mentesül a 27 százalékos szociális hozzájárulási adó megfizetésétől, ezért a szövetkezet a munkaviszony keretében történő foglalkoztatáshoz képest költséghatékonyabb a munkaadók számára, valamint elvégzi a szövetkezet tagok munkavállalásával kapcsolatos valamennyi adminisztratív munkát. 

A Híd a munka világába foglalkoztatási szövetkezet tényleges tevékenységének elindításához még számos lépés megtétele szükséges: „Az országos munkaadói workshop tapasztalatai alapján véglegesíthető a szövetkezet szolgáltatási struktúrája és biztosíthatók a szerződéskötésekhez szükséges feltételek. A budapesti székházban fel kell építeni azt az informatikai hátteret és munkaerőbázist, amely például biztosítja majd az országosan sok ezer tag adminisztrációját. 

A regionális irodáknak az ország minden régiójában be kell járniuk a miénkhez hasonló utat, ami többek között rengeteg kapcsolatfelvételt, havonta sok ezer kilométer autóutat, szervezőmunkát igényel. A mai workshop is visszaigazolta, hogy eddigi erőfeszítéseink gyümölcsöznek, nagyon sok embernek tudunk megélhetést, egzisztenciális előrelépést biztosítani. Köszönöm a ma megjelent vállalkozóknak és többi munkaadónak is a pozitív hozzáállást. – értékelt a workshopon Dr. Rákos Mártonné.

 

Forrás: hrportal.hu
felnőttképzési
engedélyezési szám:
E-001244/2015