Mit ajánl Brüsszel a foglalkoztatás terén?


Szerdán tette közzé gazdasági ajánlásait az Európai Bizottság. A növekedés érdekében a foglalkoztatás bővítését, közmunka helyett az aktív munkaerő-piaci intézkedések finanszírozását javasolta 2015-16-ra a brüsszeli testület Magyarországnak, írja a Napi.hu.

Az ajánlások az egyes országok helyzetéről készített részletes elemzéseken alapulnak, hangsúlyozta az Európai Bizottság, és a tagállamokkal folytatott párbeszéd után készültek el. 

A foglalkoztatás számaival kapcsolatban azt állapítja meg a dokumentum, hogy bár a helyzet összességében javult, a 2011 óta működő közmunkaprogram komoly nehézségeket jelent, mert nem segíti a munkanélküliek nyílt munkaerőpiacra történő visszatérését, és torzítja a munkaerőpiac működését is.

A rendszer finanszírozásának költsége négy év alatt megnégyszereződött, és 2018-ig a tervek szerint még megduplázódna, elszívva ezzel a forrásokat az ennél sokkal hatékonyabbnak bizonyuló aktív munkaerő-piaci eszközöktől (pl. képzések). A programból való eredményes kilépés aránya 13,8 százalékos volt 2014 első felében, ami arra utal, hogy a rendszer nem szolgálja kellő hatékonysággal a munkanélküliek visszavezetését a munka világába.

Valamint miközben az ú munkahely megtalálása ma Magyarországon több mint egy év a három hónapig folyósított munkanélküli ellátás időtartama ezzel nincs összhangban. A szegénység mértékét, főleg a romák és a gyerekek körében a Bizottság még mindig magasnak tartja.

Az EB azt javasolja, hogy Magyarország csökkentse az alacsony jövedelműek adóterheit, az adócsalás elleni küzdelem folytatását, adóbeszedés hatékonyságának javítását. 

A közfoglalkoztatásra fordított költségvetési forrásokat irányítsa át olyan aktív munkaerő-piaci intézkedések megvalósítására, amelyek elősegítik az elsődleges munkaerőpiacra történő visszatérést, integrálást. Az EB szerint javítani kell továbbá a szociális támogatások és a munkanélküli juttatások megfelelő szintjének és fedezetének biztosításán. 

Napi.hu
felnőttképzési
engedélyezési szám:
E-001244/2015