Október 1-ig lehet pályázni az Erasmus+ pályázatokra


Október 1-ig még egy millió euróra, azaz több mint 300 millió forintra lehet pályázni az Erasmus+ program ifjúsági fejezetében - közölte Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára sajtótájékoztatón kedden Budapesten.

Az államtitkár elmondta, az Erasmus+ programra legtöbben egy oktatási programként tekintenek, ennél azonban sokkal többet nyújt. Van ugyanis egy ifjúsági program része is, amely 13-30 év közötti fiatalokat és ifjúsági szakembereket szólít meg, és amelyben évente négymillió euró áll rendelkezésre. Ebből átlagosan 160-170 pályázatot tudnak támogatni, a még október 1-ig pályázható egy millió eurós összegből pedig még 40-50 pályázat valósulhat meg – tette hozzá.

 

Kiemelte, három kategóriában várják a pályázatokat. Az elsőben az „egyéni mobilitást” támogatják, tehát az egyéni képzéseket, ifjúsági cseréket és európai önkéntes szolgálatokat. A második kategóriában az ifjúsági szervezetek nemzetközi tapasztalatcseréjét és együttműködését segítik, míg a harmadikban a döntéshozók, kormányzati szereplők és az ifjúság közötti párbeszédet támogatják.

 

Novák Katalin elmondta, a pályázaton szervezetek indulhatnak, a fiatalok rajtuk keresztül tudnak részt venni a nemzetközi cserékben és együttműködésekben. Úgy fogalmazott, 2014-ben közel ötezren tapasztalhatták meg, milyen fontos a nemzetközi tapasztalatcsere, milyen jó külföldön tapasztalatot szerezni és aztán itthon kamatoztatni az így megszerzett tudást.

 

Schanda Tamás ifjúságügyért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár a program részleteiről szólva elmondta, a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet részeként működik az Erasmus+ ifjúsági programiroda, ahol minden szükséges információhoz hozzá lehet jutni. Ezen kívül a www.eplusifjusag.hu és a www.onkentes.gov.hu honlapon, valamint az Eurodesk irodahálózatnál vagy szombaton a Füvészkertben rendezett Európai pikniken juthatnak információhoz az érdeklődők.

(MTI)
felnőttképzési
engedélyezési szám:
E-001244/2015